Polícia skontrolovala používanie legálneho softvéru u 2 internetových kaviarní

06.03.2004 Celý región

Dňa 24. 2. 2004 vykonali príslušníci Policajného zboru SR kontrolu dvoch internetových kaviarní v Trnave, ktorej cieľom bolo odhaliť potencionálne používanie...
Dňa 24. 2. 2004 vykonali príslušníci Policajného zboru SR kontrolu dvoch internetových kaviarní v Trnave, ktorej cieľom bolo odhaliť potencionálne používanie nelegálneho softvéru.

Policajný zásah bol zrealizovaný na základe podozrenia z používania nelegálnych kópií počítačového softvéru, vrátane operačných systémov a kancelárskych aplikácií. Akcia je pokračovaním intenzívneho pôsobenia orgánov činných v trestnom konaní proti používaniu nelegálneho softvéru.

Polícia v tomto prípade nezabavila žiaden z 30 počítačov, ktoré boli prevádzkované v rámci dvoch trnavských kaviarní. Znalec z Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ SR urobil priamo na mieste skeny (kópie) pevných diskov. Tieto odborníci následne podrobia znaleckej analýze, ktorej porovnanie s nadobúdacími účtovnými dokladmi preukáže, či softvér používaný v počítačoch bol nadobudnutý legálnym spôsobom.

Od začiatku roku 2004 monitoruje BSA 12 ďalších prípadov jednotlivcov a skupín, ktorí nelegálne kopírujú a distribuujú CD nosiče na území celého Slovenska. Okrem toho BSA sleduje 5 prípadov nelegálnej inštalácie počítačových programov u predajcov počítačov a 18 firiem s podozrením na nelegálne používanie softvérových produktov.
 

Vyberte región